Praktyczny i doświadczalny kurs ogrodnictwa w wyjątkowym miejscu edukacji ekosystemowej – certyfikowanym gospodarstwie Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego (EUL) w Grzybowie koło Płocka.
ZAPRASZAMY NA 7 DNIOWY stacjonarny kurs dla początkujących praktyków i pasjonatów ogrodnictwa, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę o naturalne metody upraw i nabrać wprawy w zastosowaniu ekologicznych zasad.
UCZESTNICY poznają strategie projektowania i rozwijania ogrodu oraz przećwiczą praktyczne umiejętności, od siewu, przez kompostowanie i odżywianie gleby, tworzenie różnych stanowisk upraw (ogród kuchenny, ogród leśny, ogród pod osłoną) oraz planowanie sezonu i biogospodarki zasobami.
ZAJĘCIA będą odbywać się w różnych przestrzeniach i ekosystemach EULu: ogrodzie kuchennym/permakulturowym, ogrodzie deszczowym, winnicy, na łąkach, w sadzie i ogrodzie ziołowym, a także gościnnie w pobliskim gospodarstwie RWS (Rolnictwa Wspieranego Społecznie) oraz lokalnie w zagrodach ze zwierzętami (kozy, krowy) w ekologicznym gospodarstwie i serowarni Ewy i Petera Stratenwerth.
KURS pozwala zdobyć podstawowe umiejętności projektowania naturalnego ekosystemu oraz nabrać pewności w samodzielnych działaniach ogrodowych.
PROGRAM został stworzony z myślą o zwiększeniu liczby ogrodników i ogrodów ekologicznych w Polsce oraz upowszechnieniu uprawy żywności na małą skalę, jako społecznych strategii przeciwdziałania zmianom klimatu i zabezpieczeniu w lokalną, zdrową żywność. Zakres kursu pokrywa się z podstawami kompetencji planowanej certyfikowanej kwalifikacji rynkowej “Ogrodnik Ekologiczny” i daje solidne podłoże do dalszego rozwoju amatorskiego i zawodowego.
CURRICULUM uwzględnia 50h zajęć na miejscu, dostęp do biblioteczki kursanta, gościnne prezentacje ekspertów współpracujących z EULem z 5 obszarów kompetencji:
1/ Teoretyczne podstawy ogrodnictwa ekologicznego w kontekście zmiany klimatu
2/ Projektowanie ekologicznego ogrodu i upraw
3/ Zakładanie ogrodu
4/ Uprawa i pielęgnacja roślin
5/ Zbiory, przetwórstwo, biogospodarka zasobami