„Moją misją jest inspirowanie, edukowanie i wspieranie ludzi na całym świecie, tak by wspólnie zwiększać liczbę małych gospodarstw ekologicznych. Wierzę, że to jest sposób na zatrzymanie zniszczeń i zanieczyszczenia generowanego przez rolnictwo przemysłowe, a jednocześnie zastąpienie go produkcją żywności, opartą na naturze i społeczności. Żywnością produkowaną z dbałością i zaangażowaniem przez i dla ludzi, którym nie jest wszystko jedno”. Jean – Martin Fortier.
Tak Jean-Martin Fortier mówi o swoim podejściu do rolnictwa ekologicznego. Kim jest człowiek, który nas zainspirował?
Jean – Martin Fortier (JM) jest kanadyjskim rolnikiem i edukatorem w zakresie rolnictwa ekologicznego. Promuje stosowanie technik ekologicznych, pozwalających na uzyskanie wysokich plonów z małego areału. Jego nagradzana książka „The Market Gardener”, zainspirowała kilkadziesiąt tysięcy czytelników na całym świecie do zmiany wizji ekologicznej produkcji żywności. Jako edukator kładzie duży nacisk na mądre zaprojektowanie gospodarstwa, właściwe techniki oraz wykorzystanie potencjału struktury biologicznej gleby, które uważa za kluczowe w efektywnej uprawie ekologicznej.
„Human-scale farming” – Jean Martin często używa tego pojęcia. Dosłownie oznacza ono „rolnictwo na ludzką skalę”. Chodzi o taki sposób prowadzenia gospodarstwa ekologicznego, by nie wykraczało to poza zakres ludzkich możliwości. Praca na niewielkim areale, przy zastosowaniu odpowiednich technik oraz właściwych narzędzi ma pozwolić rolnikowi precyzyjnie zaplanować produkcję oraz osiągnąć dużą wydajność.
W prowadzonym wspólnie z żoną gospodarstwie La Grelinette, JM Fortier skupił się na tym by produkować lepiej, a nie więcej. Osiągnął to poprzez optymalizację systemu zbiorów.
Z kolei w swoim nowym projekcie Ferme des Quatre-Temps, JM szkoli nowe zastępy młodych rolników ekologicznych. Zdobywają oni wiedzę, doświadczenie i umiejętności, by potem móc rozpocząć swoje własne projekty.
Aby zwiększyć zasięg swoich działań edukacyjnych JM Fortier wykorzystał możliwości Internetu. Zaprojektował kurs on-line o nazwie „Market Gardener’s Masterclass”, w którym dzieli się swoim doświadczeniem. Kurs składa się ze 175 lekcji. Uczestnicy otrzymują dożywotni dostęp do wykładów, filmów instruktażowych i szczegółowych materiałów, dzięki którym mogą zdobyć wiedzę, poznać techniki i metody uprawy ekologicznej, potrzebne do prowadzenia opłacalnego małego gospodarstwa.
Słowa i dokonania JM rzeczywiście nas zainspirowały. Obserwowaliśmy filmy, które publikował, przeczytaliśmy jego książkę, słuchaliśmy prowadzonych przez niego wykładów. Trochę czasu zajęło nam oswojenie się z rozwiązaniami, które proponował. Nie wszystko przyjmowaliśmy na wiarę, filtrowaliśmy przez własne doświadczenia rolnicze. Aż doszliśmy do wniosku, że najwyższy czas przetestować te rozwiązania na polu. Zdecydowaliśmy się więc aby zacząć uprawiać warzywa na stałych zagonach (poletkach), których nie orzemy i nie ubijamy np. przejazdami ciągnika. Każde poletko ma wymiar 0,7m*30m. Wymiar ten nie jest przypadkowy i wynika z ergonomii pracy (ręczne pielęgnowanie i zbiory). Tak w dużym uproszczeniu wygląda nasz „human-scale farming”. Powierzchnia uprawy warzyw wynosi łącznie ok. 1 ha i wygląda jak ogródek w większej skali.
Zdecydowaliśmy się na ten model jeszcze z jednego względu. Bardzo dobrze sprawdza się do przy prowadzeniu RWS-u. Ułatwia planowanie produkcji i pozwala tak ją zorganizować, żeby członkowie RWS-u w trakcie trwania sezonu co tydzień dostawali zróżnicowany zestaw warzyw, zbieranych w optymalnym dla nich czasie. Przekłada się to bezpośrednio na jakość warzyw, co potwierdzają i doceniają członkowie RWS Marianka.
W marcu 2019 roku, zgłosiliśmy swoją aplikację do konkursu o stypendium na kurs on-line „Market Gardener’s Masterclass”. Klikając w link możecie zobaczyć film, w którym przedstawiliśmy nasze gospodarstwo.
https://www.youtube.com/watch?v=uUeGwUf0MbQ
Miesiąc później dostaliśmy informację, że stypendium zostało nam przyznane. Oprócz dostępu do kursu mamy również możliwość wymiany doświadczeń z innymi uczestnikami. To bezcenna wiedza, bo wynikająca wprost z praktyki.
Mamy nadzieję, że z każdym kolejnym rokiem ta wiedza będzie procentować i dzięki niej ulepszymy funkcjonowanie naszego gospodarstwa.
Zapraszamy do kontaktu: