Nasze gospodarstwa

SONY DSCW tym dziale zamieszczamy krótkie opisy gospodarstw zrzeszonych w Lubelskim Oddziale Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND. Opisy pozwolą na szybkie znalezienie gospodarstwa, które wytwarza poszukiwane przez Państwa produkty. Każde z naszych gospodarstw to swego rodzaju indywidualny organizm z własną specjalizacją. Osoby zainteresowane zakupem konkretnych produktów zachęcamy do bezpośredniego kontaktu z naszymi rolnikami.

 

******************************************************************************************************

Ekologiczne Gospodarstwo Rolne J.B. Biały
PL-EKO-001088

PaprykaKapusta

                                                                                                                                                                                                                                                             Janusz Biały wraz z żoną Barbarą prowadzą gospodarstwo ekologiczne od roku 2004r. Gospodarstwo położone jest w miejscowości Ostrówek –Kolonia na terenie gminy Puchaczów w powiecie Łęczyńskim. Od roku 2009 gospodarstwo zrzeszone jest w stowarzyszeniu EKOLAND. Całkowita powierzchnia gospodarstwa to 14 ha. W tym powierzchnia  użytków rolnych wynosi 13 ha, (grunty orne 10 i trwałe użytki zielone 3 ha). Gospodarstwo ma charakter wielokierunkowy, gdyż hoduje się zwierzęta i uprawia się zróżnicowane grupy roślin min. zboża, warzywa i owoce miękkie. Gospodarze prowadzą  sprzedaż bezpośrednią  płodów  rolnych wyprodukowanych w gospodarstwie.  Kontrolę i certyfikację w gospodarstwie prowadzi  jednostka certyfikująca  Ekogwarancja PTRE Sp. zo.o. W roku 2010 Państwo Barbara i Janusz zajęli I miejsce w województwie lubelskim w konkursie organizowanym przez  MRiRW na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w kategorii „Ekologia –Środowisko”.


Asortyment gospodarstwa:
– warzywa: burak, cebula, kapusta, marchew, papryka pietruszka, por, seler, ziemniak, 
– zboża: pszenica, pszenica orkisz, pszenica samopsza, żyto 
  groch, gorczyca biała, gryka, soczewica, proso 
– owoce miękkie: truskawki 

KONTAKT:  Barbara i Janusz Biały 
Tel.: 661 763 993 
e-mail: biala20095@wp.pl 

*******************************************************************************************************

Gospodarstwo Ekologiczne Jarosław Budzyński
PL-EKO-07-04557

Warzywa eko   Warzywa bio

 

 

 

 

 

Gospodarstwo o powierzchni 22 ha położone w miejscowości Grądy w powiecie Łęczyńskim.  Jarosław kontynuuje rodzinne tradycje – gospodarstwo przejął od rodziców którzy od wielu lat prowadzili produkcję warzyw i owoców metodami ekologicznymi. Gospodarstwo specjalizuje się w sprzedaży produktów na: Bio Bazarach  w Warszawie i Lublinie a także prowadzi sprzedaż bezpośrednią swoim klientom. 

OFERTA TOWAROWA GOSPODARSTWA:
Warzywa:

– Pestki dyni
– Dynia Hokkaido
– Marchew
– Burak czerwony
– Pietruszka
– Pasternak
– Ziemniaki
– Kalafior
– Brokuł
– Kapusta czerwona i biała
– Pomidory
– Papryka
– Ogórki
Owoce miękkie:
– Truskawki
– Poziomki
Istnieje możliwość uprawy innych warzyw na zamówienie

Sadzonki truskawkiKontakt:
Jarosław Budzyński
Tel: 519-767-196
e-mail: jb9126@wp.pl

 


 

CebuleBudzyński

 

 

 

 

 

 


*******************************************************************************************************


Gospodarstwo Ekologiczne "Eko Dolina Bugu”
PL-EKO-01-7413​

AgfaPhoto Kwiat gryki_1
Przedsięwzięcie rodzinne prowadzone przez Annę i Ernesta Kaca. Wraz z nimi pracują rodzice Ernesta, którzy mają własne gospodarstwo ekologiczne. Młodzi gospodarze są absolwentami Akademii Rolniczej w Lublinie- wydział ogrodnictwo.
W 2012 roku Ernest przystąpił do Lubelskiego Oddziału Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND, 
gospodarstwo posiada atest o numerze 12002. Wszystkie uprawy są kontrolowane przez jednostkę certyfikującą Ekogwarancja PTRE – nr certyfikatu PL-EKO-01-7413. Gospodarstwo „Eko Dolina Bugu” położone jest  we wsi Liszna, gmina Sławatycze, w województwie lubelskim, w bezpośrednim sąsiedztwie granicznej rzeki Bug. Powierzchnia gospodarstwa to niecałe 9 hektarów.
Część terenu gospodarstwa znajduje się na obszarze Natura 2000.
W gospodarstwie uprawia się stare gatunki  zbóż, które  są głownie przeznaczone do przetworzenia na mąki, kasze i makarony. Rolnictwo ekologiczne stało się dla gospodarzy nie tylko sposobem na produkcję żywności, ale przed wszystkim sposobem na życie.

Aktualne uprawy w gospodarstwie :
    gryka
    proso 
    pszenica ozima orkisz
    pszenica jara zwyczajna 
    żyto ozime
    pestka dyni bezłuskowej
    fasola biała
    fasola czerwona
    czosnek ozimy 
    korzeń kozłka lekarskiego
    tymianek

Kontakt:
Ernest: 606-734-982, Ania: 693-666-065
e-mail: ekodolinabugu@wp.pl
Facebook: Eko Dolina Bugu – gospodarstwo ekologiczne

******************************************************************************************************

EKOLOGICZNE GOSPODARSTWO OGRODNICZE ZBIGNIEW KAŁDONEK
PL-EKO-5110

Czarna porzeczka

 

 

 

 

 

 

Gospodarstwo Zbigniewa i Bożeny Kałdonków położone jest w miejscowości Drzewce w gminie Nałęczów, słynącej z uzdrowisk i źródeł wód mineralnych. Całkowita powierzchnia gospodarstwa wynosi 15 ha z dominującymi uprawami cebuli, brokułu i czarnej porzeczki. Gospodarze wyspecjalizowali się w produkcji wysoko towarowej na potrzeby przetwórstwa. Całość produkcji z gospodarstwa trafia głównie do odbiorców zagranicznych.
Od roku 2010 gospodarstwo jest zrzeszone w Stowarzyszeniu EKOLAND. Gospodarstwo dwukrotnie zostało wyróżnione w konkursie na „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne”, organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Brokuł bioOferta towarowa:
– cebula
– brokuł
– czarna porzeczka
Gospodarstwo otwarte jest również na produkcję pod konkretne zamówienia.

Kontakt:
Zbigniew Kałdonek
tel:  601 516 400


Cebula brokuł bioe-mail: zbigniew.kaldonek@gmail.com

 

 

 

 

 

*******************************************************************************************************

Ekologiczne Gospodarstwo Rolne M.R. Kuryluk 
PL-EKO-07-96021

Gospodarstwo Moniki i Roberta Kuryluk położone jest we wschodniej części woj. lubelskiego, w powiecie włodawskim. Metodami biologiczno-organicznymi prowadzone jest od 1995 roku. Gospodarstwo jest zrzeszone w stowarzyszeniu EKOLAND. W roku 1996 gospodarstwo otrzymało pierwszy atest Stowarzyszenia EKOLAND o numerze 96021. Od roku 1996 gospodarstwo jest nieprzerwanie kontrolowane i certyfikowane przez jednostkę AgroBioTest Sp. z o.o. Całkowita powierzchnia gospodarstwa wynosi ponad 30 ha. Grunty orne zajmują 24ha, łąki stanowią 4ha, lasy to pozostałe 2ha, oraz niewielki przydomowy sad. Gospodarstwo jest ukierunkowane na produkcję warzyw, takich jak: dynia bezłuskowa, dynia Hokkaido, fasola czerwona Red Kidney. Przy produkcji dyni bezłuskowej korzysta się z kompletnego parku maszynowego. Oprócz tego uprawiane są: zboża, takie jak: orkisz, żyto, gryka oraz motylkowate: łubin wąskolistny. Od roku 2014 do uprawy wprowadzono kozłka lekarskiego. Suszony korzeń kozłka lekarskiego wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym do pozyskiwania waleriany. W gospodarstwie jest niewielkie stado kur niosek – średniorocznie 30 sztuk. Produkty z gospodarstwa są sprzedawane do hurtowni i przetwórni ekologicznych oraz sklepów specjalistycznych w kraju. Część produktów trafia również do kontrahentów zagranicznych. Obecnie dobrze rozwija się sprzedaż bezpośrednia i współpraca z kooperatywami spożywczymi. Gospodarze biorą również aktywny udział w rozwijaniu inicjatywy Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego, który powstał przy Stowarzyszeniu ZIARNO w Grzybowie na Mazowszu (www.eul.grzybow.pl). W ramach EUL studenci mają możliwość realizowania praktyk zawodowych w gospodarstwie.

Robert wraz z żoną Moniką oprócz pracy na gospodarstwie udzielają się społecznie działając w kilku organizacjach pozarządowych. Z wykształcenia Robert jest leśnikiem, a Monika ukończyła Wydz. Rolnictwa i Biologii ze specjalizacją Rolnictwa Ekologicznego na SGGW. Oboje traktują swoją pracę na gospodarstwie jako pasję życiową.

Oferta Gospodarstwa: 
– Pestki dyni bezłuskowej
– Fasola Red Kidney
– Dynia Hokkaido
– Korzeń kozłka lekarskiego
– Żyto
– Orkisz
– Gryka
– Seradela
– Orzechy włoskie i laskowe
 

Orkisz

 

 

 

 

 

 

 

Dynia hokkaido

 

 

 

 

 

 

 

 

Fasola Red Kidney

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt:
Robert
tel. 602-182-627, e-mail: kuryluk.ekoland@gmail.com 
Monika
tel. 666-236-306, e-mail: m.styczek@gmail.com 


 

 

*******************************************************************************************
Markowe Gospodarstwo Ekologiczne Kamil Matuszak
PL-EKO-07-03136

Gospodarstwo jest prowadzone od 2011 r. Grunty zostały przejęte od rodziców, którzy również prowadzą gospodarstwo ekologiczne. Kamil jest absolwentem Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie w specjalności inżynieria zarządzania produkcją i usługami. Gospodarstwo położone jest w gminie Cyców, powiat łęczyński. Certyfikowane oraz kontrolowane jest przez jednostkę kontrolną AgroBioTest Sp. z o.o.  
Kamil Matuszak
Profil gospodarstwa jest warzywniczo-zbożowy. 
Warzywa uprawiane są głównie dla firmy Okohof, która preferuje produkty o podwyższonym standardzie jakości. Warzywa badane są na obecność azotanów, azotynów oraz metali ciężkich.
Gospodarstwo prowadzi sprzedaż głównie hurtową, a od niedawna wprowadzana jest również sprzedaż w postaci paczek ekologicznych. Paczki skomponowane są z różnego rodzaju produktów aktualnie znajdujących się w ofercie kilku certyfikowanych gospodarstw. Zawartość paczki oraz jej wartość jest kwestią do indywidualnego dostosowania.

Kapusta bioOferta gospodarstwa:
Zboża:
-pszenica ozima
-orkisz ozimy
-orkisz jary
-samopsza
-owies czarny
-gryka
-wyka
-koniczyna czerwona

-amarantus
MatuszakWarzywa:
-dynia piżmowa Orange na miąższ
-pory
-kapusta włoska

-dynia bezłuskowa 
-ziemniaki

Kontakt:
 tel.:727 653 649,
 
e-mail: kamil0155@op.pl

 

https://pl-pl.facebook.com/MarkoweGospodarstwoEkologiczne/

****************************************************************************
Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Dorota i Jerzy Moń
PL-EKO-07-04210

Gospodarstwo prowadzone jest metodami ekologicznymi od 2004 roku, a od 2012 roku jest zrzeszone w Stowarzyszeniu EKOLAND. Położone jest w malowniczej i atrakcyjnej turystycznie miejscowości Krupe w powiecie krasnostawskim. Uprawy polowe zajmują około 13 ha powierzchni. Większość upraw stanowi bazę paszową dla stada krów rasy Polska Czerwona oraz Simmental. Hodowla tych właśnie ras krów pozwala gospodarzom wytwarzać najsmaczniejsze nie tylko na Lubelszczyźnie „SERY Z ZIOŁAMI”. Gospodarstwo było wielokrotnie nagradzane za swoje produkty. W roku 2015 zajęło I miejsce w woj. lubelskim w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii Ekologia i Środowisko organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Oferta towarowa gospodarstwa:
– Pszenica
– Owies
– Gryka
– Wyka
– Koniczyny

 

– Lucerna


Sery– Jaja kurze
– SERY Z ZIOŁAMI – kilkanaście różnych rodzajów.

KONTAKT:
Jerzy Moń
Tel: 501-560-439
e-mail:
jerzy568@wp.pl

 

****************************************************************************

Markowe Gospodarstwo Ekologiczne Elżbieta i Marek Matuszak
PL-EKO-07-03073

Gospodarstwo położone jest w miejscowości Janowica  w gminie Cyców w województwie lubelskim. Gospodarstwo prowadzone jest metodami ekologicznymi od 2000 roku i jest nieprzerwanie kontrolowane i certyfikowane przez jednostkę  Agro-Bio-Test Sp. z o.o. W gospodarstwie od 1996 roku prowadzona jest hodowla koni małopolskich, obecnie jest to10 szt. Ponad to jest hodowana krowa rasy Polska Czerwona oraz kury zielononóżki. Gospodarstwo ma powierzchnię 25ha.
Płody rolne są sprzedawane hurtowo oraz w ilościach detalicznych na miejscu w gospodarstwie, a
Sylwia Matuszak od niedawna wprowadzana jest również sprzedaż bezpośrednia w postaci paczek ekologicznych. Paczki skomponowane są z różnego rodzaju produktów aktualnie znajdujących się w ofercie kilku certyfikowanych gospodarstw. Zawartość paczki oraz jej wartość jest kwestią do indywidualnego dostosowania. Ostatnio jest również wypiek chleba oraz sery pod zamówienie. 
Gospodarze biorą udział w rozwijaniu inicjatywy Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego, który powstał przy Stowarzyszeniu ZIARNO w Grzybowie na Mazowszu (www.eul.grzybow.pl). W ramach EUL studenci mają możliwość realizowania praktyk zawodowych w gospodarstwie.

 

Pszenica bioOferta towarowa gospodarstwa:
 Zboża:
-orkisz jary i ozimy
-samopsza
-żyto
-płaskurka 
-gryka
-koniczyna czerwona
-rzepak jary i lnianka
-owies czarny
MatuszakWarzywa:
-dynia piżmowa
-dynia Hokkaido 
-dynia bezłuskowa na pestki
-pory
-ziemniaki jadalne
-soczewica
-marchew, jarmuż, pasternak, skorzonera – w niewielkich ilościach

 

Kontakt:
tel.724655613

********************************************************************

Gospodarstwo Ekologiczne Marek Szlenkier
PL-EKO-04-96034

Ekologiczne Gospodarstwo Marka Szlenkiera położone jest w powiecie kaliskim, gminie Opatówek, w miejscowości Słoneczna.
Powierzchnia gospodarstwa to 8,86ha. Marek,jako jeden z pionierów rolnictwa ekologicznego w Wielkopolsce, swój pierwszy atest Ekoland'u otrzymał w roku 1996. Obecnie gospodarstwo certyfikowane jest przez jednostkę Bioekspert Sp. z o.o Swoją przygodę z rolnictwem ekologicznym zaczynał od licznych wyjazdów zagranicznych, głównie do Austrii, Szwajcarii i Niemiec, gdzie podpatrywał rozwój tamtejszego rynku produktów ekologicznych i działania podejmowane przez rolników ekologicznych. Swoją początkową uprawę zbóż i grochu zamienił na uprawę roślin oleistych. Od 20 lat specjalizuje się w uprawie lnu, słonecznika, soi, ostropestu i czarnuszki.  Gospodarstwo Marka wyposażone jest w kompletny park maszynowy do uprawy ww. roślin oleistych. Od 20 lat ziemie należące do gospodarstwa uprawiane są metodą bezorkową. Do uprawy zamiast klasycznego pługa wykorzystywany jest jedynie gruber i głębosz. Gospodarz od kilku lat współpracuje z poznańskim Instytutem Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich. Marek był również jednym ze współzałożycieli lokalnej grupy działania – LGD7 Kraina Nocy i Dni, obecnie jest jej członkiem zwyczajnym. Do Stowarzyszenia Ekoland Marek należy od roku 1994.

Oferta towarowa gospodarstwa:

– len
– słonecznik
– soja
– ostropest
– czarnuszka

Kontakt:
Słoneczna 10
62-860 Opatówek
e-mail: marekszlenkier@poczta.fm
tel: 605 052 310

********************************************************************
Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Luizy Witorożec
PL-EKO-01-012839

Witorożec
Gospodarstwo, o łącznej pow. 5ha, położone w Karczmiskach Drugich, w powiecie opolskim, nastawione jest na produkcję towarową malin i jabłek. Dodatkowo w sprzedaży indywidualnej w gospodarstwie i na terenie miasta Lublin dostępne są świeże warzywa, owoce oraz zioła. Na gospodarstwie jest również małe stado kur niosek ok. 25 sztuk, kilka sztuk kaczek. Luiza kontynuuje prowadzenie rodzinnego gospodarstwa, które odKapusta eko 2002 roku było prowadzone metodami ekologicznymi przez jej rodziców – Danutę i Zbigniewa Witorożec.

Oferta towarowa:
– maliny
– jabłka
– truskawki
– sałaty
– buraczki
Truskawki eko– pasternak
– marchewka
– pietruszka
– jarmuż
– pokrzywa
– kwiat mniszka lekarskiego (potocznie zwany mleczem)
– zioła – bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn
– ogórki kiszone
– suszone jabłka 

Kontakt:
Luiza Witorożec
Karczmiska Drugie ul. Lubelska 235, 24-­310 Karczmiska

507 ­691 417 Danuta Witorożec
e-mail: l.witorozec@op.pl

********************************************************************

Ogród Szambala
PL-EKO-07-13201
Ogród Szambala_1Gospodarstwo ekologiczne położone jest w Kawęczynku, w otulinie Roztoczańskiego Parku Narodowego. Na powierzchni 3 ha uprawiamy ok. 40 gatunków warzyw. Ogród Szambala powstał z myślą o osobach, które ze względu na różnego rodzaju problemy zdrowotne, chciały mieć dostęp do ekologicznych warzyw. Dla nich stworzyliśmy gospodarstwo działające w oparciu o zasady RWS (Rolnictwo Wspierane przez Społeczność). Z czasem grupa naszych odbiorców poszerzyła się o członków warszawskich kooperatyw spożywczych i klientów indywidualnych z całej Polski.
Ogrod Szambala_2Raz w tygodniu odwiedzamy naszych stałych odbiorców w Warszawie. W ramach miesięcznych abonamentów przywozimy im gotowe paczki, składające się zwykle z 10-ciu różnych sezonowych warzyw pochodzących z naszego Ogrodu. Staramy się, żeby zawartość paczek była urozmaicona i kompletna pod względem zawartości witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nasze warzywa wysyłamy również za pośrednictwem kuriera do klientów w całej Polsce. Raz w tygodniu, w ramach miesięcznych abonamentów, do ich domów trafia paczka pełna świeżych warzyw z naszego gospodarstwa.
Ofert
Ogród Szambala_3a gospodarstwa:
ziem
niaki, cebula, buraki, marchew, pasternak, pietruszka, seler, kalarepa, rzodkiewka, fasolka szparagowa, groszek cukrowy, kapusta, szpinak, burak liściowy, jarmuż, pietruszka naciowa, seler naciowy, kolendra, koperek, szczypiorek, cebula dymka, por, dynia hokkaido, cukinie, pomidory, pomidorki koktajlowe, ogórki gruntowe, czosnek, brokuły. 
 

Kontakt:
e-mail: ogrodszambala@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/search/top/?q=Ogr%C3%B3d%20Szambala