Relacja z seminarium „Dobre Żniwa” XIV – współpraca w rolnictwie ekologicznym 

Ewa i Peter

 

 

 

 

 

 

 

 

Tegoroczne „Dobre Żniwa” przebiegły pod wyraźnym akcentem trzech wiodących tematów: swobodna wymiana nasion, suwerenność żywnościowa oraz Ekologiczny Uniwersytet Ludowy. Wszystkie te aspekty są niezwykle ważne w dobie postępującej globalizacji i monopolizacji rynku nasion. 

Wymiana nasion   Wymiana nasion

 

 

 

 

Przez dwa dni goście z Polski, Niemiec, Szwajcarii, Walii i Rumunii dzielili się swoimi doświadczeniami w branży rolnictwa ekologicznego oraz rynku żywności ekologicznej. Oprócz prezentacji i pracy w pięciu grupach tematycznych, można było wziąć udział w akcji wymiany nasion oraz zaopatrzyć się w produkty ekologiczne, które były dostępne na kilku stoiskach przygotowanych przez rolników ekologicznych. Po seminarium odbyło się zwiedzanie Ekologicznego Uniwersytetu Ekologicznego w Grzybowie. Goście mogli zobaczyć nowy budynek, w którym studenci uczą się i mieszkają podczas zjazdów stacjonarnych. Można też było zwiedzić gospodarstwo ekologiczne Ewy i Petera Stratenwertów, na terenie którego znajduje się serowarnia oraz piekarnia. W tym roku jak podają organizatorzy udział w seminarium wzięło 160 osób.

Uczestnicy seminarium

Poniżej prezentujemy wypowiedzi kilku z nich:

„W tym corocznym spotkaniu dotyczącym rolnictwa ekologicznego miałam okazję uczestniczyć po raz drugi. Przede wszystkim podoba mi się klimat jaki panuje na tym seminarium. Nie ma tu miejsca na nudne,  suche fakty i nieciekawe wykłady. Ludzie, których tu się spotyka rolnictwo ekologiczne traktują nie tylko jako zawód, pracę, ale też jako pasję i sposób na życie. Można poznać tu nie tylko polskich rolników, ale także wielu z innych krajów Europy i świata (Rumunii, Niemiec, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii). Fajne jest to, że rolnicy bardzo chętnie dzielą się swoimi doświadczeniami i opowiadają o problemach z jakimi się borykają w swoich gospodarstwach, w swoich krajach. W trakcie wykładów można zadawać pytania. Jest tu miejsce na dyskusję i wymianę spostrzeżeń. Ciekawa była też w tym roku akcja „wymiana nasion”, gdzie można było wymienić lub za symboliczną opłatą nabyć nasiona znanych i mniej znanych odmian roślin od innych gospodarzy. Rolnicy mogą także wystawiać i prezentować produkty, które wytwarzają w swoim gospodarstwie. Interesujące też były doświadczenia studentów EUL-u, którzy z wielką pasją i zaangażowaniem uczestniczą w teoretycznych i praktycznych zajęciach na Uniwersytecie i podzielili się swoimi wrażeniami z uczestnikami seminarium. W przerwie miedzy wykładami studenci EUL-u umilali nam czas śpiewem”.
Anna Kaca, gospodarstwo ekologiczne woj. lubelskie

     „Prowadzę wraz z żoną niewielkie gospodarstwo rolne na wschodzie woj. Lubelskiego. Od pewnego czasu planuję rozpocząć uprawę w systemie ekologicznym. W ,,Dobrych żniwach" uczestniczyłem po raz pierwszy. Moim celem było poszerzenie własnej wiedzy i poznanie ludzi związanych z rolnictwem ekologicznym. Myślę, że takie spotkania są ciekawym doświadczeniem.  Według mnie najistotniejszą sprawą była możność porozmawiania z wykładowcami oraz wymiana wiedzy z rolnikami i nawiązanie kontaktów – dla mnie to dość ważne! Miałem też okazję przypomnieć sobie język niemiecki w rozmowie z doradcą z Naturlandu. Myślę że za rok będę też uczestniczył w "Dobrych Żniwach ".  Polecam tą imprezę wszystkim, którzy zaczynają tak jak ja produkcję w rolnictwie ekologicznym”.
Daniel Tarasiuk, rolnik woj. lubelskie


  „To były moje trzynaste Dobre Żniwa. Z perspektywy tych kilkunastu lat mogę śmiało powiedzieć iż jest to jedyna tego typu impreza branżowa w kraju. Różnorodność tematyczna wykładów oraz niespotykany klimat sprawiają, że wielu ludzi chce wracać tu ponownie za rok. Osobiście dzięki seminarium poznałem wielu ciekawych ludzi, którzy podobnie jak ja związani są z pracą na roli i wykonują tą swoją  pracę z pasją. Niektóre kontakty zaowocowały stałą współpracą handlową. Miałem tu okazję poznać rolników z różnych krajów europejskich i z poza Europy. Bardzo sobie cenię praktyczny charakter prezentacji: praktycy dzielą się z praktykami swoim doświadczeniem. W tym roku dało się zauważyć znaczny udział młodych ludzi, którzy organizują się aktywnie w różnego rodzaju kooperatywy spożywcze. To dobry znak na przyszłość. To znak, że ta mała społeczność rozwija się. Duże podziękowania dla całego zespołu stowarzyszenia „Ziarno” za przygotowanie i prowadzenie seminarium”.

Robert Kuryluk, ekologiczne gospodarstwo rolne

Uczestnicy Dobrych Żniw