Rolnictwo Ekologiczne w odwrocie?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała najnowszy raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce na dzień 31 grudnia 2015 roku.

Spadek liczby gospodarstwDane z raportu nie napawają optymizmem – kolejny rok z rzędu odnotowuje się spadek zarówno liczby gospodarstw ekologicznych, jak i powierzchni ekologicznych użytków rolnych w Polsce. Jaka jest przyczyna tego stanu rzeczy? Czy rolnictwo ekologiczne w Polsce przestaje już być modne i to w czasie kiedy sąsiednie kraje odnotowują znaczne wzrosty na rynku żywności ekologicznej. Przecież coraz więcej gotowych  produktów rolnictwa ekologicznego trafia na nasz rynek z krajów ościennych takich jak Niemcy czy Czechy. Czy wsparcie rolnictwa ekologicznego w postaci dopłat rolno-środowiskowych przestaje być wystarczające i atrakcyjne dla rolników podejmujących ekologiczny system produkcji w swoich gospodarstwach? A może tzw. biurokracja jest na tyle uciążliwa, że coraz więcej rolników podejmuje decyzję o rezygnacji z dotychczasowego ekologicznego systemu produkcji i przechodzi na konwencję. Na te i inne pytania znajdą państwo odpowiedzi w artykule jaki ukazał się w internetowym portalu EkoArka http://ekoarka.com.pl/kolejny-spadek-liczby-eko-gospodarstw-i-powierzchni-eko-uzytkow-rolnych/

SeryPozytywnym akcentem raportu jest odnotowany znaczny wzrost liczby przetwórni produktów ekologicznych oraz dostawców ekologicznego kwalifikowanego materiału siewnego i wegetatywnego materiału rozmnożeniowego. Oznacz to, że rolnikom ekologicznym łatwiej będzie zaopatrzyć się w nasiona i sadzonki do produkcji, a wyprodukowane ziemiopłody łatwiej sprzedać do przetwórni, które przerabiają surowce w jakości BIO. To dobry trend, który zbliża nas do krajów o wysoko rozwiniętym rynku produkcji certyfikowanej żywności BIO. Z danymi źródłowymi analiz można zapoznać się tutaj: http://www.ijhar-s.gov.pl/index.php/raporty-i-analizy.html