RWS’y w praktyce – szkolenie we Włoszech

Od 21 do 28 stycznia 2018 roku, trzydziestu rolników z całej Europy w tym pięciu z Polski, wzięło udział w szkoleniu poświęconym rozwijaniu praktycznej wiedzy o tym, czym jest RWS i jak korzystać z narzędzi potrzebnych do  produkcji zdrowej, zapewniającej lokalną samowystarczalność żywność, w oparciu o ten model.  Spotkanie prowadzone było przez Urgenci, wspierane przez takie organizacje jak Deafal i Zambra-Balarde,  odbyło się w gospodarstwie ekologicznym w Cascina Santa Brera, zaopatrującym mieszkańców Mediolanu w warzywa, mięso, jajka, przetwory.
RWS

     Szkolenie oparte było na wymianie doświadczeń rolników RWS-owych. Bogaty program obejmował następujące tematy:
budowanie grupy odbiorców, metody komunikacji, rozwiązywanie konfliktów, zróżnicowany marketing, logistyka i współpraca z innymi RWS-ami. Zastanawialiśmy się jak zrównoważyć przychody z kosztami w oparciu o sprawiedliwą cenę zarówno dla rolnika jak i odbiorcy. Wymienialiśmy się doświadczeniem w zakresie naturalnego poprawiania żyzności gleby, używanych narzędzi, maszyn i rozwiązań technicznych, sprawdzających się w mniejszych gospodarstwach.
W ramach praktycznych zajeć odwiedziliśmy gospodarstwo ekologiczne Azienda Agricola Izide prowadzone przez Matteo Mazzola Edukatora z DEAFAL. Na gospodarstwie uprawiane są warzywa i drzewa oliwne. Gospodarstwo próbuje wcielać również metody permakulturowe.

    Dla mnie największą wartością było spotkanie z rolnikami, którzy gospodarują tak jak ja, opierając swój zbyt na relacjach z zaprzyjaźnionymi rodzinami mieszkającymi w mieście. Wymienialiśmy się informacjami o trudnościach i o możliwościach związanych z RWSami. Dla większości uczestników, podobnie jak w Polsce, głównym wyzwaniem było ustawodawstwo związane z przetwórstwem. Okazuje się, że nie tylko w naszym kraju regulacje dotyczące przetwórstwa zostały zniekształcone na niekorzyść rolnika przez "niekompetentnego" tłumacza.  
Jeżeli chodzi o możliwości, dobrym przykładem jest Francja.Tylko na południu Francji działa ok. 900 RWS-ów. Niektóre z nich obsługują nawet 800 odbiorców, jak np. Gregoire Delabre – jeden z uczestników szkolenia, produkujący ekologiczne jabłka. Francuskie RWS-y postawiły na współpracę. W jedno miejsce, w ustalonym dniu tygodnia, przyjeżdzają rolnicy z wielu gospodarstw. Paczki, które przywożą dla klientów, są przygotowane tylko i wyłącznie z ich własnych produktów i zostały opłacone w całości lub częściowo na początku sezonu, bezpośrednio na konto rolnika.
 Wyobraźcie sobie 30 rolników i tysiąc klientów odbierających swoje abonamenty w jednym miejscu co tydzień.
W Polsce już działają RWSy i powstają nowe. Każdy z nich ma trochę inna formę, ale łączy je to, że są to projekty oparte na społeczności i wsółodpowiedzialności. Istnieją również organizacje wspierające takie projekty. RWSy są szaną dla mniejszych gospodarstw, a ich przewagą jest  lepsze rozumienie potrzeb odbiorców i elastyczność w dostosowywaniu sie do nich.

RWSLinki:
http://eko.pomyslodalnia.pl/rolnictwo-wspierane-spolecznie-community-supported-agriculture/
https://communitysupportedagriculture.org.uk/
https://www.localharvest.org/csa/
https://www.solidarische-landwirtschaft.org/das-konzept/
https://www.deafal.org/chi-siamo-en/
http://urgenci.net/
http://www.fer.org.pl/

Marcin Migała – rolnik ekologiczny Stowarzyszenia EKOLAND, uprawiajacy ekologiczne warzywa w modelu RWS. Kontakt: marcinmig@wp.pl