Spotkajmy się na DOBRYCH ŻNIWACH XIV

Już po raz 14 odbędzie się seminarium ”DOBRE ŻNIWA” – współpraca w rolnictwie ekologicznym. W ciągu dwóch dni, 3 i 4 marca 2017 roku, w miejscowości Bończa w gminie Słubice na Mazowszu w niepowtarzalnej atmosferze grono ludzi związanych z rolnictwem ekologicznym będzie wymieniało się wiedzą i doświadczeniem.

Dobre Żniwa

Wśród uczestników seminarium będą rolnicy ekologiczni, doradcy rolnictwa ekologicznego, ludzie nauki, uczniowie Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego, wolontariusze, konsumenci organizujący się w kooperatywy spożywcze oraz pasjonaci rolnictwa przyjaznego naturze i człowiekowi. Jak co roku oprócz wykładowców z kraju będą też prelegenci zagraniczni. Ideą tego niepowtarzalnego w swoim rodzaju seminarium jest przekazywanie wiedzy praktycznej dla praktyków. W tym roku załoga Lubelskiego Oddziału EKOLAND także będzie obecna podczas seminarium. W ubiegłorocznej edycji „Dobrych Żniw” uczestniczyło ponad 110 osób. W imieniu organizatorów zapraszamy do udziału w tym wydarzeniu.

 

Program seminarium
Dobre Żniwa 14 – współpraca w rolnictwie ekologicznym
3-4 marca 2017, Sala Rafallo w Bończy 29A, 09-533 Słubice

Piątek, 3 marca 2017

12.30 Rejestracja uczestników i obiad
13.30 Przywitanie gości i  otwarcie seminarium, Peter i Ewa Stratenwerth (Stow. Ziarno) 
14.00 Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce, Michał Rzytki, (Ministerstwo Rolnictwa i  
           Rozwoju Wsi)
14.30 Ekologiczna produkcja zbóż i roślin oleistych oraz  wytwarzanie olejów w 
          gospodarstwie, najlepsze gospodarstwo ekologiczne w Polsce 2015r, Krzysztof 
          Zembrowski, (Bodaki, woj. Podlaskie)
15.00 Kozia Farma Złotna, prezentacja własnego gospodarstwo, najlepsze gospodarstwo 
           ekologiczne w Polsce 2016, Katarzyna i Grzegorz Łaski, (Złotna, woj. warmińsko-
           mazurskie)
15.30 Pytania i dyskusja
15.45 Przerwa na kawę
16.15 Ekologiczna uprawa roślin zbożowych i motylkowatych z przeznaczeniem do 
           konsumpcji,  Werner Vogt Kaute, ( Naturland, Niemcy)
16.45 Rola pastwisk i użytków zielonych w utrzymaniu żyzności gleby, Anita Idel ( Niemcy)
17.30 Pytania i dyskusja
18.00 Kolacja
19.00 Przedstawianie się uczestników –  wieczór integracyjny

Sobota, 4 marca 2017

09.00  Skuteczne praktyki rolnicze przeciwdziałające wymywaniu azotu i fosforu do wód, 
            Maria Staniszewska (Polski Klub Ekologiczny)
09.30  Ekologiczne gospodarstwo nasiennicze i wymiana nasion wśród rolników , Stela 
            Zamoiu (Stowarzyszenie Rolników Eco Ruralis , Rumunia)
09.50 Międzynarodowy ruch rolników La Via Campesina, Ramona Dominiciouiu (Rumunia) 
10.10 Ruch Suwerenności Żywnościowej Nyéléni Polska, Ben Lazar, Jędrzej Cyganik, 
           Magda Jarocka 
10.30 Pytania i dyskusj
10.45 Przerwa na kawę                                                                                                                                              
11.15 Moje doświadczenie w rozwoju gospodarstw biodynamicznych w krajach Afryki: 
           Tunezji, Tanzanii, Egipcie i Ugandzie, Reto Ingold, Szwajcaria
11.45 Doświadczenia Geralda Miles – rolnika z Wielkiej Brytanii zrzeszonego w ruchu La Via 
           Campesina
12.00 Półtora roku doświadczeń, refleksje studentów i edukatorów w Ekologicznym 
           Uniwersytecie Ludowym w Grzybowie oraz prezentacja podręcznika 
13.00 Obiad
14.00  Praca w 4 grupach warsztatowych z udziałem referentów 
– Współpraca  w rolnictwie ekologicznym: Ruch Suwerenności Żywnościowej Nyéléni,      
  Rolnictwo Wspierane przez Społeczność, Międzynarodowy ruch rolników La Via 
  Campesina
– Pytania dotyczące chowu zwierząt w gospodarstwie ekologicznym, Anita Idel
– Uprawy roślinne w rolnictwie ekologicznym, Werner Vogt Kaute
– Ekologiczny Uniwersytet Ludowy Ewa Smuk Stratenwerth i Paweł Kulpa
15.30  Podsumowanie pracy warsztatowej,  zakończenie seminarium, Ewa i Peter 
            Stratenwerth

Po seminarium istnieje możliwość zwiedzenia Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego w Grzybowie oraz gospodarstwa i ekologicznych przetwórni: piekarni i serowarni Ewy i Petera Stratenwerthów 

Uprzejmie prosimy o wcześniejsze zgłoszenia uczestnictwa (do 28.02.2017) na formularzu dostępnym na stronie www.ziarno.grzybow.pl.  Noclegi można zamawiać samemu w Hoteliku nad Wisłą lub okolicznej agroturystyce. Dodatkowe informacje na stronie. Prosimy o udział w kosztach wyżywienia: 30 zł za obiad.